top of page
Zoeken
  • klausdegeyter

Geïnteresseerd in natuurlijk looien?

Na vele mooie privé looi projecten gaat Villmark Adventures binnenkort, in samenwerking met andere looi deskundigen, beginnen met het aanbieden van workshops in het verwerken van huiden met natuurlijke materialen tot prachtige soorten leer.

Looien is een oeroud ambacht dat al sinds het begin van de mensheid een onderdeel vormt van ons bestaan als soort. Op traditionele volkeren zoals de Sami na, worden huiden tegenwoordig helaas vaak gezien als een afvalproduct, en gelooid leer als onethisch en niet duurzaam. Bij traditioneel looien wordt een rauwe huid getransformeerd in een duurzaam stuk leer. Door enkel gebruik te maken van natuurlijke grondstoffen, die vaak lokaal verzameld kunnen worden, wordt er terug een connectie aangegaan met de natuur en onze voorouders. Bovendien geven we door de huid te gebruiken, het dier het nodige respect dat het verdient.


Kortweg genomen zijn er twee verschillende manieren om huiden te looien. Looien met vet en looien met looizuren (uit bomen of planten). Bij het looien met vet worden alle overbodige elementen uit/van de huid geschraapt en zal er nadien vet aan de huid toegevoegd worden.

Bij het looien met looizuren (tannines), ook wel vegetable tanning genoemd in het Engels, wordt de rauwe huid in een sterk tanninebad gelegd. Deze tannines kunnen geoogd worden uit bepaalde boom en plantensoorten. Natuurlijk zijn er meer stappen doorheen het looiproces (scraping, membraining, acidifying, dressing, softenen,...), maar indien u alvast geïnteresseerd ben kan u via dit formulier uw informatie achterlaten en als eerste op de hoogte gebracht worden wanneer er meer informatie beschikbaar is over de komende workshops/weekends.


Via deze link kun je je alvast aanmelden voor meer informatie te ontvangen: https://forms.gle/ANerVtnghzwThg1Y9


42 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page